Строители искат още пари за ремонта на Граф Игнатиево, може да забави

...
Строители искат още пари за ремонта на Граф Игнатиево, може да забави
Коментари Харесай

Тагарев спестил 100 млн. лв. от поръчката за 3D радари, която го разклати за министър


Строители желаят още пари за ремонта на " Граф Игнатиево ", може да забави идването на F-16 . Министерството на защитата е съумяло да спести към 100 млн. лева, или 25% от авансово плануваните 400 млн. лева за покупка на триизмерни радари. Така министърът на защитата Тодор Тагарев оправда за какво не е изискал усъвършенстване на офертите, а на 6 март (деня, в който бе гласувана оставката на правителството) е изискал утвърждение от Министерски съвет на договорката с френската компания “Талес ”.

Решението за военната договорка стана една от аргументите ГЕРБ да упорстват Тагарев да не остава на поста си в кабинета на Мария Габриел. Критики към него партията имаше и поради покупката на машините “Страйкър ”, забавената помощ за Киев и други Съпредседателят на “Промяната ” Кирил Петков обаче твърдо упорства Тагарев да остане в кабинета.

“Без да желаеме възстановяване на офертите, процедурата дотук лиши една година. Получих отчет от ръководителя на комисията (б.а. - която гледа предложенията), че има такава постъпила оферта, и моите инструкции бяха той и комисията да работят според одобрената процедура и общоприетите правила. Комисията е взела решение с нормално болшинство ”, изясни Тагарев на въпрос за какво не е изискал възстановяване на офертите, каквато е нормалната процедура при покупко-продажби за въоръжение.

Този път обаче военните били удовлетворени  от процедурата с победител “Талес ”, тъй като щяла да спести пари. Очакванията на министерството са доставката на трикоординатните радари да стане в границите на 30-36 месеца от подписването на контракта. Първите изтребители F-16 пък се чака да дойдат у нас напролет на 2025 година Експерти към този момент показаха терзания, че те няма да могат да летят, в случай че не са доставени новите радари.

“F-16 могат да летят и без да има такива наземни радари. Ние сега разполагаме с радиолокационни станции. Вярно, руски мостри, само че осъвременени, които към момента съумяват да извършват задачата по наблюдаване на въздушното пространство ”, увери Тагарев. Той удостовери, че към този момент е утвърдил решението на военната комисия за избор на снабдител и компанията е поканена за договаряния. Проектът за капиталов разход ще бъде импортиран след тях и ще се чака утвърждение от Народното събрание

“Всичко това би трябвало да се случи до края на 2024 година ”, сподели министърът.

А запитан ще остане ли в кабинета, отвърна: “Решението ще се вземе от политическите сили, които поддържат концепцията въобще да има постоянен кабинет. Аз се надявам, каквото и да е то, който и да е министър по-нататък, да получи нужната парламентарна поддръжка, с цел да може да извършва своите отговорности ”.

Тагарев призна за проблеми с ремонта на летище “Граф Игнатиево ”, който би трябвало да е приключил, с цел да могат да дойдат изтребителите F-16. Досега той възлиза на над 385 млн. лв.. Те са платени предплатено на компаниите, само че ремонтът се бави.

“Все още има съществени опасности за навременната подготовка на инфраструктурата за посрещане на първите самолети. За страдание, в последните месеци бяха разпознати спомагателни проблеми. Има компании, които са декларирали желание да се откажат от осъществяването на договорите, желаят внезапно повишение на цената им, а ние не сме склонни да отговорим на това искане. Но продължаваме да работим, с цел да можем да управляваме по най-хубавия метод тези опасности ”, сподели министърът.

Подобен проблем се появи и в края на 2022 година Тогавашният длъжностен министър Димитър Стоянов описа, че доста от компаниите са поискали индексация на заплащанията, тъй като строителните материали поскъпнали от 2019 година насам, когато са подписани договорите. Ако ремонтът не се случи в точния момент, ще се наложи да плащаме на Съединени американски щати,  за да съхранява изтребителите, до момента в който сме подготвени да ги посрещнем.

170 хиляди лева е коствало пък изпращането на първите БТР-и, които България подари на Украйна, описа Тагарев. Те към този момент са пристигнали там, а последните бройки към този момент пътуват. Пред публицисти министърът направи специфична презентация, в която да опише по какъв начин тъкмо е вървяла процедурата за изпращането, за която ГЕРБ го подлага на критика.

“Дали е допустимо да се случи по-добре организацията от 2 януари (б.а. - когато изпращането е дефинитивно утвърдено от НС), допустимо е, само че с 10 дни, не повече ”, сподели той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР